Sophyto.si Hujšanje Hujšanje s ketonsko dieto

Hujšanje s ketonsko dieto

by sophyto
Ketonska dieta

Kljub temu, da ste za ketonsko dieto morda prvič slišali šele pred kratkim, ta ni prav nič novega, saj se je uveljavila že pred stotimi leti. Uporabljala se je v medicini, kjer so takšno vrsto prehranjevanja zaradi njegovih pozitivnih učinkov predpisovali otrokom z epilepsijo, v boju s to boleznijo pa se uporablja tudi še danes.

Ker sproščanje ketonov v telesu pomaga, da to porablja maščobne zaloge, je ketonska dieta postala v zadnjih letih zelo priljubljena tudi za hujšanje. Kljub temu, da predpisuje uživanje veliko maščob! Znanstveniki so namreč ugotovili, da maščobe niso nujno slabe, temveč so lahko celo koristne, z njihovo pomočjo pa lahko kilogrami hitro izginejo.

Kako hujšamo pri ketonski dieti?

Uživamo veliko maščob, srednje proteinov in skoraj nič ogljikovih hidratov. Jasno je torej, da gre za še eno dieto, ki »ne mara« ogljikovih hidratov, za kar pa seveda obstaja dober razlog. Kadar uživamo ogljikove hidrate, jih telo spreminja v glukozo, ki se porablja za energijo. Kaj pa, če telo ne dobi ogljikovih hidratov? Potem maščobo razgrajuje v maščobne kisline in ketone, ki jih ravno tako uporablja za energijo. Manj kot zaužijemo ogljikovih hidratov, več maščobe se porablja, in ne le tiste, ki jo zaužijemo, temveč tudi tiste iz zalog.

Hujšanje s ketonsko dieto

Kako pa je mogoče, da se ob uživanju maščobe ta ne skladišči v obliki sala? Ketoza pospeši izkoriščanje maščobe, hkrati pa zelo vpliva na izločanje inzulina, ki je hormon, ki skrbi za skladiščenje maščob. Maščoba se torej porablja, ne more pa se nalagati v našem telesu.

Pri ketonski dieti skrbimo, da nam maščobe zagotovijo tudi tja do 70% energije, zato pazimo, da sicer uživamo dovolj beljakovin, vendar z energijskega stališča manj kot maščob. Ker so beljakovine dovoljene, seveda primerno skrbimo za svoje mišice in ne izgubljamo mišične mase, temveč jih lahko s hkratno vadbo tudi pridobimo.

Kaj jemo, če želimo shujšati s ketonsko dieto?

Zagotovo ne varčujemo pri maščobah, torej si lahko jajca brez strahu še naprej cvremo na olju (izberimo oljčnega) oziroma pečemo na maslu. Uživa se naravne maščobe, meso, ribe, morski sadeži, siri, oreščki, zelenjava, sadje (kjer velja preveriti, katero nima preveč ogljikovih hidratov) ter zelenjava – tista, katere plodovi oziroma užitni deli so nadzemni.

Ketonska dieta - obroki

Zelenjava, ki raste pod zemljo, na primer krompir, koleraba, repa, korenje in podobno se ne uživa, saj vsebuje preveč ogljikovih hidratov.

Koga navdušuje ketonska dieta?

Predvsem se zanjo radi odločijo resni športniki, ki jim ni dovolj nekaj ur rekreacije na teden, temveč so športu predani v večji meri. Z njo si pomagajo mnogi, pri katerih  so se že pojavile težave s krvnim sladkorjem, vendar še niso zdravljeni z inzulinom.

Ketonska dieta se še vedno uporablja kot dieta pri epilepsiji, prav tako pa tudi kot nov hit za hujšanje – seveda zgolj za tiste, ki jim gre hrana z veliko maščobe po grlu.

Drugi trenutno berejo ...