Sophyto.si Bolezni 8 bolezni sodobnega časa

8 bolezni sodobnega časa

by sophyto
Bolezni sodobnega časa

Med sodobnimi boleznimi, ki jih naši predniki niso poznali oziroma vsaj niso bile pogoste, je največ takšnih, na pojav katerih poleg onesnaženosti v okolju in dednosti vpliva nezdrav življenjski stil. Govorimo lahko torej o boleznih, na katere precej vplivata način prehranjevanja in premalo gibanja, poleg tega pa še o boleznih, ki so psihične in jih pogosto povzroča stres.

V nadaljevanju vam predstavljamo 8 najbolj znanih bolezni sodobnega časa.

1. Debelost so šele pred nekaj leti razglasili za bolezen. Za njo ne trpijo zgolj odrasli, temveč tudi otroci, povzroča pa jo premalo gibanja in nezdrava prehrana, ki sta velika težava sodobne civilizacije.

2. Tudi diabetes je poleg genetske nagnjenosti v veliki meri posledica nezdravega življenjskega sloga s premalo gibanja ter hrano z visokim glikemičnim indeksom, ki povzroča velika nihanja v krvnem sladkorju.

3. Različna rakava obolenja so posledica okoljskih vplivov, nezdravih razvad (alkohol, tobak) in nezdrave prehrane. Rak je bil v preteklosti precej manj pogost.

4. Izgorelost zaradi stresa in delovnih obremenitev je značilna predvsem za uspešne ljudi, ki so preobremenjeni in ne najdejo dovolj časa za počitek ter sprostitev. Stalen stres pa povzroča še kup drugih bolezni.

5. Depresivnost je med tistimi psihičnimi boleznimi, ki so v sodobnem svetu precej v porastu. Kljub prepričanju nekaterih ne prizadene zgolj ljudi s socialnega dna, ki so na primer obremenjeni s finančnimi težavami, temveč je pogosta tudi pri višjih slojih.

6. Med bolezni lahko uvrščamo tudi neplodnost. Ta je posledica nezdrave prehrane in življenjskega stila, prav tako pa tudi nezdravega okolja, ki vpliva na genetski material.

7. Danes skorajda ni več človeka, ki se ne bi spopadal z alergijami. Te spadajo med avtoimune bolezni, na katere prav tako vplivajo genetske spremembe, slaba prehrana in nezdrav življenjski stil.

8. Karies in težave z zobovjem so nekaj, česar stare civilizacije, na primer Egipčani ali Rimljani, niso poznali. Gre za težavo, povezano s sodobno prehrano, predvsem s povečanim uživanjem sladkorja in drugih nezdravih ogljikovih hidratov.

Drugi trenutno berejo ...