Sophyto.si Bolezni Potenje pod pazduho

Potenje pod pazduho

by sophyto
Potenje pod pazduho

Potenje predstavlja marsikomu veliko nadlogo, zaradi katere se lahko počuti neprijetno. Pri tem nas ne motijo zgolj mokri madeži pod pazduho, ki so na bluzi ali srajci videti neestetsko. Še bolj moti vonj, ki se ga posameznik sam včasih tudi ne zaveda, ker smo svojega telesnega vonja navajeni in ga zaznavamo drugače kot drugi.

Potenje pod pazduho je lastnost vsakega človeka, res pa je, da se nekateri potijo bolj, drugi manj. Otroci se ne potijo, saj pri njih znojnice pod pazduho še niso popolnoma razvite, v času dozorevanja telesa oziroma v puberteti pa pride tudi pri njih do povečanja potenja pod pazduho in s tem do potrebe po uporabi dezodoranta oziroma antiperspiranta. In v čem je razlika?

Naj potenje pod pazduho uravnavamo ali preprečujemo?

AntiperspirantTo, koliko se potimo, dejansko ne vpliva na to, kakšen bo ob potenju naš telesni vonj. Vonj znojenja je namreč odvisen predvsem od tega, koliko in kakšne so bakterije na naši koži ter kakšna je naša osebna higiena. Če želimo, da ob potenju ne bi imeli močnega vonja, je tako ena od rešitev tudi ta, da se pod pazduho brijemo.

Kaj pa naj sicer uporabljamo, dezodorant ali antiperspirant?

Dezodorant je dišava v pršilu, ki lahko vsebuje tudi nekaj alkohola (tako kot toaletne vode), namenjen pa je prikrivanju neprijetnega telesnega vonja oziroma odišavljenju. Z dezodorantom potenja pod pazduho torej ne preprečujemo, temveč zgolj uravnavamo vonjave. Poskrbimo le, da vonj, ki se pojavi zaradi bakterij, prekrije parfumsko sredstvo.

Deodorant proti potenju

Deodorant deluje proti vonjavam, antiperspirant pa proti potenju.

Kaj pa antiperspirant? Ta je dejansko namenjen preprečevanju potenja pod pazduho. Z njim poskrbimo, da ne pride do povečanega znojenja iz znojnic, kadar nam je vroče in bi se moralo telo ohladiti, zaradi tega pa seveda posledično ni niti mokrega madeža na oblačilih niti neprijetnega vonja. Vprašanje pa je, ali je to resnično zdravo. Antiperspiranti namreč vplivajo na samo notranjost kože oziroma se vsrkajo v znojnice. Njihova stalna in pogosta uporaba tako ni najboljša, saj koži preprečujejo opravljanje ene izmed njenih osnovnih nalog.

Drugi trenutno berejo ...