Nega telesa

Trajno lasersko odstranjevanje dlak

Ste tudi vi ena izmed tistih žensk, ki zavida vsem svojim prijateljicam, ker si noge zaradi majhne poraščenosti pobrijejo le sem in tja? Tudi sami hrepenite po življenju brez vseh nepotrebnih dlačic? SI želite lepo in gladko kožo, ki je ne kazijo vraščene dlake in različna vnetja? Niste zadovoljni z britjem, puljenjem ali voskanjem? Potem bo morda trajno lasersko odstranjevanje dlak za vas idealna rešitev.

Danes je odstranjevanje dlak z laserjem že nekaj čisto samoumevnega. In kaj pravzaprav je laser? To je zapleteno sestavljen aparat, ki izkorišča moč svetlobe. Laser na dlačico zelo učinkovito usmeri snop svetlobe določene valovne dolžine. Pri tem se sprosti energija, ki se ujame v dlaki. Zaradi tega se dlaka segreje in uničijo se celice, ki dlako tvorijo. Na ta način lahko odstranimo nezaželene dlake na obrazu, nogah, rokah, pod pazduho, na bikini liniji, … skratka, praktično povsod.

Trajno lasersko odstranjevanje dlak in njegove prednosti

Natančnost

Z laserjem lahko natančno ciljamo na določeno temno, grobo dlačico, koža okoli dlake pa ostane nepoškodovana.

Hitrost

Laser deluje pulzirajoče, vsak pulz pa traja le del sekunde, pri čemer se naenkrat obdela več dlačic. Tako lahko z laserjem vsako sekundo obdelamo za kovanec veliko površino kože. Majhna področja, kot je npr. področje nad zgornjo ustnico, so tako obdelana v le nekaj sekundah. Velika področja, kot je npr. zadnji del nog, pa v približno eni uri.

Brez vraščanja dlak

Trajno lasersko odstranjevanje dlak je preprosto najboljši in edini način, pri katerem se uničijo dlačice, prepreči pa se tudi ponovno vraščanje.

Lasersko odstranjevanje dlak
Postopek laserskega odstranjevanja dlak ima številne prednosti.

Primerno je tudi za ljudi z občutljivo kožo, ki po britju ali voskanju postane razdražena.

Trajna rešitev

Večina pacientov se dlak trajno znebi po treh do sedmih obiskih. Dlačice namreč rastejo v več fazah. Z laserjem jih lahko uničimo v začetni fazi, saj so takrat zasidrane v lasnem mešičku. Ker se ob vsakem tretmaju uniči le okrog 30 % dlačic, je treba postopek večkrat ponoviti. Le tako se dlačic popolnoma znebimo.

Prihranek denarja

Dolgoročno boste denar prihranili, saj vam zaradi trajne odstranitve dlačic ne bo več potrebno vedno znova kupovati britvic in pen za britje ali pa obiskovati dragega kozmetičnega salona, kjer dlačice odstranjujejo z voskanjem.

Uspešnost celotnega postopka je odvisna tudi od tipa kože, barve dlačic, gostote dlačic in mesta odstranjevanja dlačic. Primer: energijo laserja privlači pigment v dlaki, zato laser najbolje deluje na debelih in temnih dlakah na svetli koži. Obratno pa je pri svetlih in puhastih dlakah, kjer so rezultati slabši.

Trajno lasersko odstranjevanje dlak je več kot le uničevanje dlačic. To je medicinski postopek, ki zahteva veliko izkušenj in znanja. Ni dovolj le dober aparat, z njim je potrebno znati pravilno ravnati. Preden se torej odpravite na odstranjevanje dlačic, dobro preverite strokovnost osebe, ki bo postopek izvajala.

Za konec pa še nekaj besed. Zaradi vedno večjega števila ljudi, ki se odločajo za laserski poseg, so se zadnja leta znižale tudi cene postopkov. Tako so postopki laserskega odstranjevanja dlačic danes dostopni praktično vsem. Se boste za postopek odločili tudi vi? Želimo vam čudovito kožo brez dlačic!

Bolezni, Nega telesa

Mozolji

V času odraščanja, torej med nastopom najstništva in odraslo dobo, se zaradi vpliva hormonov pojavijo velike spremembe. Spolno dozorevanje se prične različno hitro, nastopi lahko že pri enajstih letih, kaže pa se tudi s spremembo na koži. Zdrava otroška koža je mehka in gladka, v tem času pa se pričnejo pojavljati nekateri povsem novi fenomeni. Najbolj značilna sta povečano potenje, saj dozorijo znojnice, poleg tega pa še mozolji. In prav ti so tisti, ki lahko močno vplivajo tako na zunanjo podobo kot tudi na samopodobo. Najstniki si želijo prijetnega videza, radi bi bili privlačni, zorenje kože pa se temu z vso silo zoperstavi.

Kako se pojavijo mozolji?

Mozolji so kožni pojav, ki se mu ne moremo izogniti, vsekakor pa so gensko pogojeni, zato jih imajo nekateri malo, pri drugih pa so obilni in izjemno moteči. Če vas njihov nastanek in preprečevanje zanimata podrobneje, si lahko več preberete na spletni strani https://mozolji.si/, ki je v celoti posvečena odpravljanju te kožne tegobe.

So mozolji bolezen? Dokler se pojavljajo zmerno, vsekakor ne govorimo o bolezenskem stanju, temveč o normalnem dozorevanju kože. Mozolji se namreč pojavijo zaradi sprememb v kožnih izvodilih: mešiček, iz katerega raste dlačica, ali pora, se namreč zamaši z lojem (imenovanim tudi sebum), to pa je posledica povečanega izločanja kožnih maščob. Koža maščobo nujno potrebuje, saj je to del njene naravne obrambe pred vplivi okolja in skrbi za preprečevanje izsušitve. A če je maščobe veliko ter je ne uspemo dovolj čistiti, povzroča mašenje izvodil, ki se kaže kot mozolji.

Nastanek mozolja
Mozolj nastane, ko se pora zamaši z lojem.

Zakaj so mozolji nabrekli, rdeči, boleči in polni gnoja? Kadar kožna maščoba ne more na plano in pride hkrati še do okužbe z bakterijami, se v njej pojavi vnetje. Vsako vnetje podkožja in tkiv pa se odraža z rdečico, bolečino in gnojenjem.

Kakšni so lahko mozolji?

Mozolji se pojavijo zaradi zamašitve por ter mešičkov, ki se lahko kažejo kot ogrci (imenovani komedon), mozoljčki ali akne, kot imenujemo najhujšo obliko mozoljev. Ogrci se najpogosteje pojavljajo na nosu. Lahko so beli, če ostane loj pod kožo. Kadar je ta odprta proti zunanjosti, pa je zanje značilen črn »pokrov«, ki se kaže kot črna pika. Kadar se ogrci vnamejo, na primer zaradi stiskanja, nastanejo mozolji, prav tako pa jih lahko povzroči umazanija iz okolja ali naš imunski odziv. Na področje ogrca se namreč usmerijo bele krvničke, ki se borijo z neželenim stanjem, pri tem pa nastane bela izboklina, napolnjena z gnojem.

Ogrci na nosu
Ogrci so najpogosteje prisotni na področju nosu.

Klasični mozolji so kljub temu veliko blažja oblika kožne nepravilnosti kot vnetne akne, ki jih imamo za resnejšo zdravstveno težave. Akne so mozolji v najbolj neprijetni obliki, saj so poleg samega mešička oziroma pore resneje prizadeta tudi okoliška tkiva. Kažejo se kot večje in globlje tvorbe, ki jih že lahko imamo za ciste, zato v tem primeru govorimo o bolezni. Pri aknavosti je vselej priporočljivo, da obiščemo dermatologa in poskrbimo za strokovno zdravljenje, saj nam ob nepravilnem pristopu lahko ostanejo posledice za vedno – predvsem brazgotine.

Mozolji so torej vsekakor nadloga, ki ji velja posvetiti pozornost. Nenazadnje je koža naš največji organ in skrbi za pregrado med nami in zunanjim svetom, torej je njena naloga bistvena za naše zdravje, ne le za naš videz. In če bi radi na najboljši način poskrbeli, da se mozolji odpravijo oziroma se težave z njimi vsaj minimalizirajo, vam vsekakor priporočamo v branje vodič na mozolji.si, kjer boste našli vse potrebne informacije.