Sophyto.si Bolezni Mozolji – popoln vodič

Mozolji – popoln vodič

by sophyto
Mozolji

V času odraščanja, torej med nastopom najstništva in odraslo dobo, se zaradi vpliva hormonov pojavijo velike spremembe. Spolno dozorevanje se prične različno hitro, nastopi lahko že pri enajstih letih, kaže pa se tudi s spremembo na koži. Zdrava otroška koža je mehka in gladka, v tem času pa se pričnejo pojavljati nekateri povsem novi fenomeni.

Najbolj značilna sta povečano potenje, saj dozorijo znojnice, poleg tega pa še mozolji. In prav ti so tisti, ki lahko močno vplivajo tako na zunanjo podobo kot tudi na samopodobo. Najstniki si želijo prijetnega videza, radi bi bili privlačni, zorenje kože pa se temu z vso silo zoperstavi.

Kako se pojavijo mozolji?

Mozolji so kožni pojav, ki se mu ne moremo izogniti, vsekakor pa so gensko pogojeni, zato jih imajo nekateri malo, pri drugih pa so obilni in izjemno moteči. Če vas njihov nastanek in preprečevanje zanimata podrobneje, si lahko več preberete na spletni strani https://mozolji.si/, ki je v celoti posvečena odpravljanju te kožne tegobe.

So mozolji bolezen? Dokler se pojavljajo zmerno, vsekakor ne govorimo o bolezenskem stanju, temveč o normalnem dozorevanju kože. Mozolji se namreč pojavijo zaradi sprememb v kožnih izvodilih: mešiček, iz katerega raste dlačica, ali pora, se namreč zamaši z lojem (imenovanim tudi sebum), to pa je posledica povečanega izločanja kožnih maščob. Koža maščobo nujno potrebuje, saj je to del njene naravne obrambe pred vplivi okolja in skrbi za preprečevanje izsušitve. A če je maščobe veliko ter je ne uspemo dovolj čistiti, povzroča mašenje izvodil, ki se kaže kot mozolji.

Nastanek mozolja

Mozolj nastane, ko se pora zamaši z lojem.

Zakaj so mozolji nabrekli, rdeči, boleči in polni gnoja? Kadar kožna maščoba ne more na plano in pride hkrati še do okužbe z bakterijami, se v njej pojavi vnetje. Vsako vnetje podkožja in tkiv pa se odraža z rdečico, bolečino in gnojenjem.

Kakšni so lahko mozolji?

Mozolji se pojavijo zaradi zamašitve por ter mešičkov, ki se lahko kažejo kot ogrci (imenovani komedon), mozoljčki ali akne, kot imenujemo najhujšo obliko mozoljev. Ogrci se najpogosteje pojavljajo na nosu. Lahko so beli, če ostane loj pod kožo. Kadar je ta odprta proti zunanjosti, pa je zanje značilen črn »pokrov«, ki se kaže kot črna pika. Kadar se ogrci vnamejo, na primer zaradi stiskanja, nastanejo mozolji, prav tako pa jih lahko povzroči umazanija iz okolja ali naš imunski odziv. Na področje ogrca se namreč usmerijo bele krvničke, ki se borijo z neželenim stanjem, pri tem pa nastane bela izboklina, napolnjena z gnojem.

Ogrci na nosu

Ogrci so najpogosteje prisotni na področju nosu.

Klasični mozolji so kljub temu veliko blažja oblika kožne nepravilnosti kot vnetne akne, ki jih imamo za resnejšo zdravstveno težave. Akne so mozolji v najbolj neprijetni obliki, saj so poleg samega mešička oziroma pore resneje prizadeta tudi okoliška tkiva. Kažejo se kot večje in globlje tvorbe, ki jih že lahko imamo za ciste, zato v tem primeru govorimo o bolezni. Pri aknavosti je vselej priporočljivo, da obiščemo dermatologa in poskrbimo za strokovno zdravljenje, saj nam ob nepravilnem pristopu lahko ostanejo posledice za vedno – predvsem brazgotine.

Mozolji so torej vsekakor nadloga, ki ji velja posvetiti pozornost. Nenazadnje je koža naš največji organ in skrbi za pregrado med nami in zunanjim svetom, torej je njena naloga bistvena za naše zdravje, ne le za naš videz. In če bi radi na najboljši način poskrbeli, da se mozolji odpravijo oziroma se težave z njimi vsaj minimalizirajo, vam vsekakor priporočamo v branje vodič na mozolji.si, kjer boste našli vse potrebne informacije.

Drugi trenutno berejo ...