Sophyto.si Bolezni Debelost kot bolezen: kako nevarna je?

Debelost kot bolezen: kako nevarna je?

by sophyto
Debelost

Debelost že dolgo ni samo faktor, ki odloča o tem, kako veliko konfekcijsko številko bomo nosili, ampak je prepoznana kot zelo resna bolezen. Pri debelosti gre za vpliv na zdravje človeka, ki se kaže na več področjih in je lahko v skrajnem primeru tudi tragična.

Potrebno pa je prepoznati razloge za debelost, saj se ta ne pojavi le pri ljudeh, ki se prenajedajo. Odgovorni so tudi geni in različne bolezni, ki lahko vodijo v nekontrolirano povečevanje telesne teža. A poglejmo, na kaj vse debelost vpliva in kako nevarna je v resnici.

Kako debelost vpliva na telo?

Pri debelosti je znano, da gre za kopičenje maščobnih oblog na telesu. Morda se komu to ne zdi večji problem od tega, da je potrebno kupiti nova oblačila, a te težave še zdaleč ne gre jemati tako lahkotno. Debelost vpliva tudi na motorične sposobnosti, hkrati pa negativno vpliva na hrbtenico in sklepe.

Prenajedanje s hitro hrano

Velika težava sodobnega časa: prenajedanje s hitro prehrano.

Ti so obremenjeni zaradi prevelike teže, ki jo nosijo, hkrati pa debelost povzroča še precej druge škode. Omeniti je potrebno podrto presnovo, kar vodi v višje vrednosti sladkorja in maščob v krvi, za oboje pa vemo, da ne pomeni nič dobrega. Povišan krvni tlak je krivec za ogromno kapi in smrti, na drugi strani pa debelost vodi tudi v sladkorno bolezen.

Oteženo gibanje

Debeli ljudje so tudi manj aktivni, saj jim ukvarjanje s športom povzroča težave. Dobro pa vemo, kako pomanjkanje gibanje vpliva na zdravje posameznika. Predvsem lahko na tem mestu izpostavimo telesno pripravljenost, ki je odraz šibkega srca, naše najpomembnejše mišice v telesu.

Prav redno gibanje je eden izmed ključnih receptov, kako se izogniti pretirani debelosti in z njo povezanim boleznim. Teh je kar nekaj. Srčni infarkt, diabetes, putika, revma, bolezni dihal, možganska kap, večja možnost za nastanek različnih rakavih obolenj in še bi lahko naštevali.

Vse več predebelih otrok

Do nedavnega je veljalo, da so med najdebelejšimi ljudmi na svetu Američani, ki pojedo veliko hitre hrane in spijejo ogromno gaziranih sladkih pijač. A žal se trend naraščanja debelosti širi tudi drugod po svetu. Tudi v Sloveniji namreč zdravniki pediatri opažajo čedalje več predebelih otrok.

Razlog utegne tičati v spremembah, ki so nas dosegle na področju moderne tehnologije, zaradi česar je posledično upadla želja po gibanju v naravi in igranju s prijatelji. Vse več je otrok, ki pri telesni vzgoji ne zmorejo narediti prevala. Na tem mestu gre seveda pozvati vse starše, da se te problematike zavedajo in so pozorni na podobne vzorce svojih otrok.

Trebušna debelost

Za konec si velja ogledati enega izmed specifičnih primerov debelosti, ko se maščobne obloge kopičijo večinoma ali pa zgolj okoli trebuha. Pri tej vrsti debelosti gre za kopičenje maščobnih oblog v trebušni votlini, kar pomeni tudi okoli notranjih organov. Trebušna debelost je velikokrat signal, da je nekaj narobe z jetri.

Ne glede na to, ali menite, da gre pri trebušni debelosti za dednost ali kakšen vrček piva preveč, je pomembno, da proti njej ukrepate. Navadno bo dovolj že sprememba prehranjevalnih navad, manj alkohola in predvsem več gibanja. Trebušna debelost se lahko pojavi tudi zaradi drugih razlogov, zato je zelo pomembno, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo opravil ustrezne preiskave in vam svetoval kako naprej.

Drugi trenutno berejo ...