Sophyto.si Zdravo življenje Je arašidovo maslo zares zdravju prijazno?

Je arašidovo maslo zares zdravju prijazno?

by sophyto
Arašidovo maslo

Poleg energijskih ploščic, proteinskih praškov in drugih napitkov za povečanje mišične mase se kar nekaj ljudi spomni še na priljubljeno arašidovo maslo, ki velja za eno od najboljših živil za športnike in povečanje njihove energije. Da je namaz iz arašidov tudi na sploh zdravju zelo prijazen, vam bomo razkrili v nadaljevanju, ko vam bomo zaupali njegove številne prednosti.

Če arašidovega masla do sedaj še niste uspeli namazati na kos kruha, boste to zagotovo storili, ko boste izvedeli, da ni koristno samo za zmanjšanje tveganja za nastanek srčnih obolenj, temveč je koristno še za marsikaj drugega.

Štirje razlogi za uživanje arašidovega masla

1. Arašidovo maslo dodobra nasiti

Če se pravilno prehranjujete, veste, da je dobro uživati živila, ki nas dodobra nasitijo. V tako skupino živil sodijo beljakovine in vlaknine, kamor spada tudi maslo, narejeno iz arašidov.

Arašidovo maslo je bogato z beljakovinami. Če ga boste nanesli na polnozrnato štručko in to zaužili, boste siti precej dolgo časa. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno uživajo arašidov namaz, pri drugih obrokih zaužijejo manj kalorij.

2. Zmanjša tveganje za nastanek srčnih obolenj

Arašidovo maslo na polnozrnati štručki je prijazno tudi do vašega srca. Vsebuje namreč nenasičene maščobne kisline, ki varujejo srce. Namesto hamburgerja, čipsa ali sladoleda se torej raje odločite za »peanut butter«.

3. Odličen vir mineralov in vitaminov

Mogoče ne veste, da se v arašidovem maslu skrivajo tudi številni minerali in vitamini, kot so na primer folati, vitamin E in magnezij. V njem se nahaja tudi majhna količina cinka. Ta je v telesu potreben za vzdrževanje zdravega imunskega sistema.

4. Arašidovo maslo kot vir vlaknin

Vlaknine v telesu poskrbijo, da se naš želodec primerno napolni in da smo tako dlje časa siti. Poleg tega je njihova pomembnejša naloga še ta, da poskrbijo za boljšo prebavo. Tako lahko tudi z uporabo arašidovega masla poskrbimo za to.

Okusen arašidov namaz iz ekološke pridelave

Ker smo vas s prispevkom o pomembnem vplivu arašidovega masla na zdravje najverjetneje prepričali, boste že v naslednjih dneh razmišljali, da bi ga kupili. Priporočamo vam, da se odločite za arašidovo maslo iz ekološke pridelave. Ta vrsta je namreč narejena iz 100 % arašidov. Lahko ga boste uporabili kot namaz na kruh, obenem pa še za marsikatero drugo jed, na primer v omakah in prelivih za solate. Velja za močno energijsko hrano, ki je bogata predvsem z nenasičenimi maščobami, vsebuje pa tudi 25 % beljakovin.

Arašidovo maslo Golden Tree Organic

Arašidovo maslo iz ekološke pridelave lahko kupite v mnogih trgovinah z živili, vsekakor pa ga lahko naročite tudi v spletnih trgovinah z zdravo prehrano. Na zgornji sliki si lahko ogledate namaz Golden Tree Organic Peanut Butter, ki je prijetnega okusa in hrustljave teksture.

Ker se arašidovo maslo na splošno dobro prodaja, lahko sklepamo, da se je večina med vami že pred prebranim člankom zavedala, kako zdravo je to živilo. V navalu številnih novosti na trgu pa na žalost pozabljamo na živila, ki so že dolgo prisotna in so kos vsem novejšim živilom. Ta prispevek je bil namenjen tudi temu, da vas ponovno spomnimo nanj.

Če ste ga v preteklosti že pridno uporabljali, vendar ste nato nanj malce pozabili, ga pričnite ponovno uporabljati. Če pa se intenzivneje ukvarjate s športom, je uporaba arašidovega masla na vašem jedilniku še toliko pomembnejša.

Drugi trenutno berejo ...