Sophyto.si Zdravo življenje Želite fit telo? Počnite to!

Želite fit telo? Počnite to!

by sophyto
Fit telo

Za lepo izklesano telo se je treba potruditi. Ko pridemo do te stopnje in smo končno zadovoljni s svojo postavo, je potrebna še doslednost in nekaj prostega časa, ki ga porabimo samo zase in za svoje športne aktivnosti. Te poleg zdrave prehrane poskrbijo, da naše telo ostane fit.

Če se zaenkrat ne morete pohvaliti s fit telesom, nič hudega, saj imate ne glede na svoja leta vedno priložnost, da si izklesate želeno postavo. Zaupali vam bomo, kaj se vam najbolj splača početi, da boste čim prej dosegli stopnjo, ko se boste lahko sebi in drugim pohvalili s čudovito postavo, predvsem pa z dobrim počutjem in večjo mero samozavesti.

1. Kombinacija: kardio, vadba za moč in raztezanje

V svoj program vadbe morate ne glede na to, ali se boste ukvarjali s kakšnim športom ali boste želeli nekaj narediti za svoje zdravje, vključiti tri bistvene komponente. To so kardio, vadbe za moč in raztezanja. Dokazano je, da skupek teh treh kombinacij zagotavlja največji učinek.

2. Vaje za posamezna področja

Vaša redna aktivnost mora vsebovati vaje za vsa prej omenjena področja. Le tako boste dosegli odlično formo in fit telo. Priporočamo vam, da si vsaj dvakrat na teden vzamete eno uro časa, ki jo posvetite kardio vadbi. V ta sklop vaj sodijo hitra hoja, tek, kolesarjenje in aerobika. Zelo učinkovit je tudi t. i. intervalni trening, ki vključuje intenzivno aerobno aktivnost, ki jo prekinjajte s krajšimi počitki.

Vsaj trikrat na teden se posvetite vadbi za moč. Dvigujte uteži in vadite z elastičnimi trakovi. Po vsaki takšni aktivnosti naredite še nekaj razteznih vaj. Ne pozabite dodati še vaj za ravnotežje. Začnite na primer s stanjem na eni nogi. Kasneje se lotite tudi nekoliko zapletenejših vaj, ki jih lahko najdete na spletu v obliki video posnetkov.

3. Kdaj ste fit? Ko izpolnjujete naslednje pogoje …

Morda ste bili že kdaj deležni pohvale, ko vam je nekdo rekel, da ste videti fit in da vam prav zavida vašo postavo. Vendar pa to še zdaleč ni nujno, da ste v resnici fit.

Z oznako fit se lahko pohvalite, če izpolnjujete pet pogojev. To so:

  • mišična vzdržljivost,
  • mišična moč,
  • kardiorespiratorna vzdržljivost,
  • gibčnost,
  • ustrezna telesna sestava (razmerje med mišicami in maščobo).

Če vas mika, da bi tudi vi postali fit, saj na podlagi napisanega nikakor ne morete trditi, da ste, obiščite spletni portal www.aktivni-fit.si. Tam vas čakajo mnoge druge zanimive in podrobnejše informacije, poleg tega boste tam lahko našli tudi odlične vaje, ki vas bodo popeljale do zavidljive postave in kakovostnejšega ter bolj zdravega življenja.

Drugi trenutno berejo ...